петък, юни 12, 2009

Декоративни детайли за празнична трапеза

Когато очаквате гости, подготовката и подреждането на трапезата би трябвало да е едно от първите неща в списъка от дейностите, които трябва да свършите.
Понякога обаче се оказва, че нещо на масата липсва, за да й придаде окончателно празничен вид. Тогава на помощ може да дойдат няколко лесни и бързи за осъществяване идеи за композиции от елементи и материали, които вече имате в дома си.


Това са само няколко идеи. Сигурни сме, че сте креативни в намирането на бързи решения за всичко и сме убедени, че с малко творчество можете да сътворите още по-оригинални, изящни и бързо реализирани декорации за празничната маса, в сравнение с предложените по-долу.

Използвайте стъклени, по възможност не кръгли (макар, че и с цилиндрични съдове ефектът е силен) прозрачни съдове, в които да поставите цветове от различни градински цветя. Можете да съчетаете с цвета на сервизите за хранене, които ще се ползват на масата. Налейте вода, поставете цветовете и изградете композиция в центъра на масата.



Пуснете някоко лимона и лимонови листа в безцветни стъклени вази, или в съдове, които имате в къщи и налейте в тях вода.
Вместо лимони може да поставите малки кратунки, дребни цветни плодчета ако разполагате с такива. Вода създава ефект на лупата - увеличава предметите в съда, така че те могат да бъдат в мини размер, но изглеждат ефектно.



Следващата идея също е бърза и лесно осъществима.
в стъклени прозрачни чаши, вази или многостенни съдове можете да насипете шарен боб, цветни църна от царевица или соя и в тях да поставите по едно откъснато от градината цвете с контрастен или хармонизиращ на съдържанието цвят:



Лято е ... време за море.
За да създадете такова отпускарско настроение в компанията на масата, можете да използвате мидички и рапани, камъчета и издълбани от речните или морски води пръчици, които сте събрали миналото лято.

Поставете ситен бял пясък или дребни измити и изсушени камъчета в стъклени съдове. Подредете мидите, рапаните, сушените морски звезди в него. Украсете със свежи зелени листа от стайното цвете.



Следващата идея можете да осъществите лесно със сухи дървесни клонки и зелени или оцветени есенни листа, които сте събрали и хербаризирали.



Всички идеи, които ви предлагаме са лесни и бързи за осъществяване - в последния момент както се казва, преди да дойдат гостите.
В случая можете да проявите и вашето творчество и да допълните с ваши елементи.
Най-важното е, да разположите композициите на масата така, че да бъдат красив идеен център и материалите, които сте използвали да бъдат в хармония с цветовете на съдовете на масата. Така се създава цветово единство, което е стилно, гали и радва окото.