неделя, юни 14, 2009

Саксийни зелени цветя за свеж дом - сансевиера

Саксия с красиво цвете, която е поставена на правилно подбрано място може да създаде доплнителна свежест, уют и комфорт в дома ви.


Лесно за отглеждане саксийно цвете, с красиви декоративни листа е Сансевиерата, или Sansevieria trifasciata.



Наричат го още "Езикът на тъщата", "Змийско растение" или "Индийски меч", заради заострените му сочни листа.

Отглеждането му е лесно даже за хора, които нямат специални познания и опит в отглеждане на домашни или градински цветя.

Съществува в две разновидности - висока и ниска. Високата може да достигне до 1 - 1.20 см височина.

Обича слънчевите лъчи и расте по-бързо при пряка слънчева светлина, но не е капризно и сенчесто място в дома ви не би му навредило.

Слабото място на растението са корените, затова трябва да внимавате да не прекалявате с поливането. Растението се полива само когато горният слой на пръстта в саксията е сух. Внимавайте да не се задържа вода между листата му след поливане - това може да предизвика загниването им.

Оптималната температура за отглеждането му варира межде 15 и 30 градуса, но най-добре е между 25 - 30 градуса.

Лятно време можете да изнесете саксията на терасата, а ако цветето е поставено на пряка слънчева светлина, може и да цъфти - обикновено през месец юли.

Размножаване:

Най-лесно това става чрез разделяне, а през лятото могат да се използват и резници от листа. Листът се нарязва напречно на късове с дължина 8-10 см. Потапят се в чаша с вода за да пуснат коренчета. Обикновено това става за около месец.
Сансевиерата трябва да се засажда плитко, като основата на листата остане открита. В противен случай те загниват.

Размножаването със семена е малко по-трудно, но може да опитате ако растението ви е цъфтяло и сте събрали зрели семенца.
Трябва да ги посеете в саксийки, които да оставите в топло помещение или оранжерия през април. Разсадът се набожда в самостоятелни саксийки тогава, когато младите растения са достатъчно укрепнали, за да бъдат преместени.

Почва:

Сансевиерата вирее добре върху песъчливи и глинести почви. Можете да я отглеждате върху почвена смес, съставена от две части градинска пръст, две части листовка и една част пясък.

Забележка: Растението може да раздразни чувствителната кожа.